Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap

Több, egyedülálló különlegességgel készült idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Élelmiszerbiztonsági Világnapra. A színes palettán szerepel például egy sztárszakáccsal közösen kiadott szakácskönyv, egy nemzetközi hírű mém-szereplővel forgatott videó – már napok óta tele van velük a közösségi média.

„Az ENSZ 2018-ban nyilvánította június 7-ét az Élelmiszerbiztonság Világnapjává. A világnap lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét az élelmiszereredetű betegségek megelőzésének fontosságára, hangsúlyozva, hogy az élelmiszerbiztonság javítja az emberek általános egészségi állapotát, fokozza a gazdasági jólétet és hozzájárul a fenntartható fejlődéshez” – írják közleményükben.

Az idei év jelmondata, a „Biztonságos élelmiszerrel az egészséges holnapért” arra mutat rá, hogy a biztonságos élelmiszerek előállítása és fogyasztása hosszú távú előnyökkel jár. E fenntartható gondolkodásmód ihlette a Nébih ünnepi kezdeményezéseit is a klasszikus eszközökre alapozott ismeretterjesztéstől egészen a virtuális térbe helyezett közösségi médiakampányig.

A hivatal büszkén mutatja be a tudatos sütés-főzés szerelmeseinek az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából megjelenő új szakácskönyvét, amelyben Bernáth József séf receptjei mellett élelmiszerbiztonsági tippek, dietetikai tanácsok és maradékmentő ötletek jelentik a kuriózumot. A nyomtatott formátumú szakácskönyvet a Nébih közösségi felületein futó játékokon lehet majd megnyerni, illetve különféle rendezvényeken ajándékként is hozzájuthatnak látogatók. A világnap szellemisége így az év hátralévő részében is biztosan tovább él.

A Nébih azokra is gondolt, akik az online térben mozognak igazán otthonosan. A hivatal elsősorban nekik készítette a norovírus-fertőzés megelőzését célzó, szemléletformáló videóját, amelynek főszereplője a nemzetközi szinten ismert Arató András, azaz „Hide the Pain Harold”. A több nyelven feliratozott kisfilmet a Nébih YouTube csatornáján lehet megtekinteni. Mindezek mellett pedig egy több szakaszból álló közösségi médiakampány is indult, rövid ismeretterjesztő videókkal és pársoros, hasznos üzenetekkel.

A Nébih ajánlja az érdeklődők figyelmébe a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnaphoz kapcsolódó újdonságait. #WorldFoodSafetyDay