Egy évtizede nem látott szintre emelkedtek a globális élelmiszerárak

A FAO által vezetett és a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszercikkeinek árváltozását követő árindex májusi értéke alig 7,6 százalékkal volt alacsonyabb a mindenkori rekordnál.

Hiába az ígéretesnek látszó gabonatermés, az elmúlt évtized legnagyobb emelkedését mérték májusban a nemzetközi élelmiszerárakban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.

A FAO élelmiszerár-indexe 4,8%-kal nőtt áprilishoz és majd 40%-kal tavaly májushoz képest.
A növényi olajok, cukor és gabonafélék által megtolt mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszercikkeinek árváltozását követi, ezzel közel 10 éves csúcsra jutott és nominális értékben alig 7,6%-kal marad el a mindenkori rekordtól.

A gabonafélék indexe 6%-kal emelkedett április óta a kukorica drágulása nyomán, ami közel 90%-kal kerül többe a tavaly ilyenkori értékhez képest. Az árak a hónap végére azonban konszolidálódtak az Egyesült Államokból érkező jó termelési hírek nyomán. A búza ára hasonló ívet írt le és végül 6,8%-kal magasabb havi átlaggal zárta a májust. A rizs ára a nemzetközi piacokon változatlan maradt.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe 7,8%-ot erősödött, a pálma-, szója- és repceolaj iránti keresletélénkülés nyomán. A pálmaolaj a dél-kelet ázsiai lassuló termelésnövekedés, míg a szója főként a biodízel-gyártás irányából érkező erős kereslet miatt nőtt.
A cukorár-index 6,8%-ot nőtt április óta a betakarítási nehézségek és az esetleges kevés termény a világ legnagyobb cukorexportőr országában, Brazíliában, még úgy is, hogy India nagy mennyiségű exportkapacitásokkal bír.

A kínai importvásárlások ütemének gyors növekedésével és a szárnyas és sertés iránti kereslet erősödésével párhuzamosan a FAO húsár-indexe is 2,2%-kal emelkedett.
Április óta a tejtermékek ára összességében 1,8%-ot drágult és ezzel 28%-kal szárnyalta túl a 2020 májusi szintjét. A növekedés hajtóerejét a sovány és teljes tejpor iránti importigény adta, míg a vaj ára hosszú idő után először csökkent köszönhetően a bőséges új-zélandi készleteknek.

Rekordtermés várható gabonákból

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés révén a FAO először engedett betekintést az idei várható termelési adatokba. E szerint rekordmennyiségű, 2 821 millió tonna gabona várható (ezen belül is növekvő mértékben kukorica), 1,9%-kal meghaladva a tavalyi mennyiséget.

Növekedni fog a felhasznált gabona mennyisége a világ népességének gyarapodásával együtt, továbbá a búza állati takarmányként való felhasználása is bővül.
Három év csökkenés után a szezon végére szerény mértékű (0,3%-os) növekedést várnak a gabonakészleteknél. A gabonakereskedelem akár 6,3%-kal is nőhet, elérve a 468 millió tonnát.