Elfagytak a virágok az akácosokban

A szélsőséges időjárás miatt az ország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott – adta hírül a Telex. Az akác esetében a koratavaszi virágzás adná a nektár java részét, emiatt idén hiánycikk lehet az akácmézből.

A méhészek most abban bíznak, hogy másododavirágzáskor talán tudnak majd valamennyi nektárt pergetni a kaptárakból, de ehhez ideális időjárásra van szükség. Ez viszont egyre kiszámíthatatlanabb az utóbbi években. A repcevirágzás még tart, ezen kívül még a hársból és a napraforgóból kinyert mézhozamra számíthatnak a termelők.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint már tavaly sem volt bőséges hozam, de akkor a korábbi készletek miatt ez nem tűnt fel a vásárlóknak. Ez idén viszont nem fog működni – mondta Boross Péter, az OMME elnöke az RTL Híradójának.

Szerinte a már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek. „Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz” – mondta. Így idén jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.