Ennyiért mérik idén a magyar epret

Egy átlagos szezonhoz képest hozzávetőleg 2-3 hetes csúszásban vannak a magyar szamócák: hideg fóliában ez inkább 2 hét, szabadföldön 3 hét. Viszont az időjárásától függően az idei szezon akár június végéig is elhúzódhat – tudta meg a HelloVidék.

“Az idei eperszezon alakulásáról jelenleg még elég kevés az információnk, mivel pillanatnyilag a szabadföldi eper nagyrészt még téli, nyugalmi állapotában van, ezért valószínűsíthetően az előző évekhez viszonyítva később indul az érés” – foglalta össze a jelenlegi helyzetet a Erdbeerland-Hungária Kft szakembere, Keszléri Antal György.

A hidegfóliás termelők még érdemben nem tudnak betakarítani, és a fűtött fóliás termelők esetében is lassan szüretelnek, amit első sorban a nappali hideg és fényhiányos időszak okoz.

A szabadföldi és a nyitott fóliás termelők esetében a növények lassú fejlődése miatt még csak most jelennek meg az első virágok” – foglalta össze az országos viszonyokat Apáti Ferenc. A FruitVeB elnöke hozzátette:

Jelenleg szabadföldön március 15-ének megfelelő állapotban vannak a növények, jócskán elmaradva az ilyenkor megszokottól
Ennek megfelelően az árak is magasabbról indulnak idén. Tavaly 1600 forintért ment az eper kilója, most a termelők szerint reálisan 2000-ről lehetne indulni. „A fóliások”, akiknél már terem, 4000 környékén tudják kilóját eladni, viszont a nagy áruházláncokban már múlt héten megjelent az import eper 1200 forintért, de voltak üzletek, ahol 800-ért akciózták le.