Lidl Beszállítói kézikönyv: A termékminta

Minden héten közreadjuk a Lidl Beszállítói kézikönyv egy újabb fejezetét.

Egy kereskedelmi lánc beszerzőjének az egyik legfontosabb eszköz maga a termékminta. Melyek a legfontosabb kritériumok, amelyekre figyelni kell ennél a kulcsfontosságú eszköznél?    

Egy termékmintáról gyorsan leolvasható, hogy mennyire illik bele az adott választékba, vagy hogy mennyire felel meg az adott kereskedelmi lánc vásárlói igényeinek, így nagyobb esély lesz a folytatásra. Minden esetben fontos a beltartalom, tehát a minőség, illetve a külső csomagolása, megjelenése a terméknek.

Ezért nem mindegy, hogy a termékmintát milyen állapotában adjuk oda kipróbálásra. Arra kell törekedni, hogy amennyire lehetséges, a végleges csomagolásában, kiszerelésében és minőségében tegyük ezt meg.

Amennyiben egy új termék fejlesztéséről van szó, akkor érdemes minél több receptúra szerint, minél több termékvariációt bemutatni. A legkisebbtől a legnagyobb kiszerelésig.

Azonban, ha egy adott brand vagy termékcsalád bemutatása a cél, akkor inkább a zászlóshajóra való koncentrálás és a TOP 3 termék bemutatása a legcélravezetőbb.

A termékminta külső csomagolásának megtervezésekor és kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy a lehető legjobban megvédje a terméket a sérüléstől és az egyéb károsodásoktól. Megegyezés után a sajátmárkás csomagolóanyag fejlesztése a Lidl feladata.

A termékminta beküldésekor ne feledkezzünk meg a kínálókartonról sem, hiszen irodai körülmények között is az a fő cél, hogy minél boltközelibb élmény alapján szülessen meg a döntés.

Hőmérséklet érzékeny minták leadásakor használjunk hűtőtáskát, mivel minőségi romlás is bekövetkezhet, mielőtt a felhasználás vagy a terméktesztelés elkezdődne.