Lidl Beszállítói kézikönyv: Milyen egyéb admin teendők vannak?

Új termékek listázására ugyan hetente van lehetőség, viszont a folyamatok meggyorsítása érdekében az adatbekérés akár hónapokkal előbb is megtörténhet.

Egy termék belistázását nemcsak a szerződéskötés előzi meg, hanem a szállító belistázása is. Ehhez első lépésként meg kell adnunk a szükséges céges adatokat, számlaszámokat és az egyes területek kapcsolattartóinak adatait.

Tisztáznunk kell a közös együttműködés főbb szabályait, és közös megegyezésre kell jutni a három legfőbb pontban:
• Fizetési határidő (a törvényi szabályozás figyelembevételével).
• Számlázási ár (mikortól meddig érvényes, azaz milyen időszakra kötünk árgaranciát).
• Szállítás feltételei (központi raktárakba való beszállítás feltételei; rendelés leadásától számított határidő).

Ha mindezek megvannak, akkor történik meg a termék belistázása. A folyamat kezdő lépése a termékadatok megadása a meghatározott listázási felületen a dokumentáció kitöltésével. Főbb termékadatok:
-megnevezés
-kiszerelési egység
-származási ország
-EAN-kód
-számlázási ár
-db/karton
-karton/szint
-szint/raklap
-raklap súlya és magassága
-a termék kartonméretei: magasság, szélesség, mélység, nettó és bruttó súly karton EAN-kódja
-VTSZ-szám
-gyártástól számított szavatossági idő
-gyártóhely
-összetevők részletezése
-szortírozott termék esetében a kartonon belüli ízek megoszlása

Új termékek listázására ugyan hetente van lehetőség, viszont a folyamatok meggyorsítása érdekében az adatbekérés akár hónapokkal előbb is megtörténhet. Ezeket az adatokat rögzítik a különböző – rendelési, beszerzési, pénzügyi – rendszerekben, majd elkezdődnek a termékkel való további munkálatok.

Ezután történik meg a planogram meg tervezése, azaz hogy melyik üzletbe, azon belül melyik polcra, milyen termék mellé, valamint hogy hány facinggel kerüljön ki a termék.
Miután kész a planogram, a hozzá tartozó polckapacitásokból kiszámolják az első megrendeléshez szükséges volument. Majd ezt összevetik a szállítási gyakoriságunkkal (például napi, heti), és a termék raktározhatósági idejével kalkulálva berendelik.