Az étrend-kiegészítők fogyasztásáról folytat kutatást a Nébih

Online felmérést indított a lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ismereteinek, fogyasztási és vásárlási szokásainak megismerése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A kutatás célja, hogy a visszajelzések alapján tematikus útmutatót állítsanak össze, amellyel az étrend-kiegészítők vásárlását biztonságosabbá tehetik.

Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítő termékek előzetes hatósági engedélyeztetése megszűnt, a piacon jelenlévő termékek vizsgálata szúrópróbaszerűen vagy tematikus célellenőrzések alapján zajlik – írta a hivatal. A bőséges kínálat azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja az ellenőrző szerveket.

Jelenleg 20 126 bejelentett étrend-kiegészítő termék van a magyar boltokban és webáruházakban – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyilvántartásának adatai szerint. Az online értékesítés, az előírásoknak nem megfelelő, vagy épp szándékosan illegális kínálat mértéke a Nébih szerint megbecsülhetetlen.

Az étrend-kiegészítők iránti igény az elmúlt évtizedek során jelentősen megnőtt, a koronavírus járvány eredményeként pedig korábban nem látott mértékű érdeklődés övezi ezeket a termékeket – hívta fel a figyelmet a Nébih utalva arra, hogy a kockázatok hatékony csökkentésére – az átláthatatlan nagyságú termékkínálat miatt – a lakosság ismereteinek bővítése lehet a legcélravezetőbb.

A hivatal honlapján megtalálható kérdőívet év végéig tölthetik ki az érdeklődők.