Lidl Beszállítói kézikönyv: Trendközpontban az egészség és az ökotudatosság

Ma már hiba lenne figyelmen kívül hagyni bármely élelmiszeripari szereplőnek azt, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra.

 

Mindenmentes

 

Azt, hogy az egészséges életmód jegyében egyre többen keresik a cukor-, zsír- vagy éppen szénhidrátmentes termékeket, megszokhattuk az elmúlt években. Ezt a trendet egészíti ki, hogy egyre több fogyasztó érdeklődik a környezetbarát, innovatív, ugyanakkor az élelmiszer-biztonságot garantáló technológiákat felvonultató termesztési módszerek iránt.

 

A Nielsen felmérése szerint a fogyasztók több mint felénél prioritást élveznek az egészséges összetevők. Elsősorban az érdekli az embereket, hogy milyen káros anyag nincs az élelmiszerekben, de egyre jobban ügyelnek a tápanyagértékekkel kapcsolatos információkra is.

 

A mentes termékek piaca pedig mára a legdinamikusabban fejlődő üzletággá vált, hiszen egyre többen választják a kizárólag természetes összetevőkből, adalékanyagtól és színezéktől mentes termékeket. Itthon is egyre többen szenvednek ételallergiában, ételintoleranciában, ezt mutatja az a tény is, hogy Magyarországon a gluténmentes termékek éves forgalma 2014 óta megháromszorozódott és 5 milliárd forintra nőtt, a laktózmentes piac 26, a diétás pedig 36 milliárd forint körül alakult a legutóbbi éves adatok szerint

 

Alternatív csomagolás

 

A környezettudatos vásárló már nem elégszik meg azzal, hogy a termék alapanyagainak előállítása során a gyártó energia- és ökotudatosan járt el, a csomagolás terén is új igényei vannak. Egyre többen jutalmazzák ugyanis vásárlásaikkal azokat a vállalatokat, amelyek innovatív, teljes mértékben újrafelhasználható vagy visszaforgatható csomagolási megoldásokat biztosítanak. Nem véletlenül kísérleteznek világszerte gombaszárból vagy növényi, szerves alapanyagból készült ládák használatával, ehető dobozok, zacskók előállításával, műanyagmentes csomagolások létrehozásával. A felvilágosult zöld vásárló ugyanis nem éri be a fenntarthatóságról szóló közlésekkel, ő testközelből akarja megtapasztalni, hogy választott gyártója a természeti erőforrásokból valóban csak annyit és arra használ, amire feltétlenül szükséges.

 

Sablonmentes

 

A digitális forradalom lehetővé tette, hogy a következő évtizedben például az okostelefonok applikációi segítségével bárki személyre szabott étrendeket készítsen saját egészségi állapotára, igényeire szabva. Hamarosan nemcsak a különleges alapanyagok és élelmiszerek beszerzése válik lehetővé pillanatok alatt, hanem egy saját gasztrouniverzum kiépítése is, amit az élelmiszeripari szereplők szintén nem hagyhatnak figyelmen kívül.

 

Az olyan sablonalapanyagoknak, mint a húsfélék, már most is vannak kihívóik. Az utóbbi időben előtérbe kerültek a teljesen növényi alapú – például szójából, búzából, gombából – készült műhúsok, amelyek íze alig különbözik a valódiakétól.