Lidl Beszállítói kézikönyv: Költségcsökkentés, hatékonyságnövelés

Fontos, hogy beszállítóként a költségek csökkentésén is folyamatosan gondolkodjunk. Kezdetben érdemes a hatékonyságnövelés felé venni az irányt, amiből számtalan egyéb költségcsökkentő hatás alakulhat ki.

A forecastok tervezhetőbb környezetet biztosítanak, amivel a költségeket is kordában tudjuk tartani. Azonban fontos, hogy beszállítóként a költségek csökkentésén is folyamatosan gondolkodjunk. Miután egy kereskedelmi lánc partnerei leszünk, magán a terméken a szerződés/megállapodás időtartama alatt nem változtathatunk. Így kisebb méretben vagy más, olcsóbb összetételben nem érdemes gondolkodni.

Jó megoldás lehet a termék előállításához kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, de még a legkorszerűbb technológiával sem lehet a gyártási időt nullára csökkenteni. Kezdetben érdemes inkább a költségcsökkentés helyett a hatékonyságnövelés felé venni az irányt, amiből számtalan egyéb költségcsökkentő hatás alakulhat ki.

Lépések:
• A folyamatok minél részletesebb leírása
• A hozzájuk kapcsolódó rutinok kidolgozása
• A különböző erőforrások hozzárendelése
• Az egymásra épülő műveletek összekapcsolása
• Mindezek digitalizálása (például feladatkezelő szoftver, készletnyilvántartó program)
• S végül az így feltárt hibák megszüntetése, a hiányosságok pótlása

Érdemes a beszerzési csatornákat rendszeresen felülvizsgálni, illetve a beszállítók számát csökkenteni, hogy ne aprózódjon el a figyelmünk. Kérjünk nagyobb alapanyag- és csomagolóanyag-mennyiségre is árajánlatot, mivel nagyobb egység megrendelésekor az egységár is csökken. A logisztika felülvizsgálatához érdemes rendszeres leltárt készíteni, a forgási sebességet a beszállítás gyakoriságához igazítani. De nemcsak a szorosan vett gyártás, logisztika területén érdemes hatékonyságnövelő intézkedéseket hozni, hanem például a pénzügy, marketing vagy HR-én is.

Értelemszerűen a közvetlen költségek csökkentésére is érdemes koncentrálnunk. Ám ha a normaidőkből vagy a rezsiköltségekből tovább már nem tudunk lefaragni, a hulladékgazdálkodásban szinte mindig van további mozgástér.