Szeptemberben drágultak a növényi olajok és a gabonafélék

A FAO élelmiszerár-indexe 2 százalékkal emelkedett augusztus óta és így 5 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori értéket.

Az alapvető élelmiszertermékek árának irányadó indexe tovább emelkedett szeptemberben. A fő ok a növényi olajok és a gabonafélék drágulásában keresendő – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) anyagában.

A FAO élelmszerár-index 2 százalékkal emelkedett augusztus óta és így 5 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori értéket.

A gabonafélék összesített árindexe 5 százalékos havi növekedésével 13 százalékkal került magasabb szintre az egy évvel korábbi értékhez képest. A búza magasabb jegyzése volt a fő felhajtóerő, annak élénk kereskedelme, továbbá a termelés esetleges csökkenése miatti aggodalmak a déli félteke és az európai őszi búza esetében. A kukorica szintén drágult az Európai Unió alacsonyabb termelési kilátásaira adott válaszként. A cirok és árpa nemzetközi ára szintén emelkedett, míg a rizsé nem változott.

A FAO havi élelmiszerár-indexe a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek árváltozását követi le.

A növényi olajok árindexe 6 százalékkal ugrott meg az elmúlt hónapban, az idei év szinte legmagasabb szintjét elérve, miután a pálma-, napraforgó- és szójaolaj nagy kereslete felnyomta az árakat.

A húsár-index mérsékelt csökkenést (-0.9 százalék) mutatott, részben Kína döntésének hatására, ahol betiltották a sertéshús importját miután Németországban vaddisznóban azonosították be az Afrikai sertéspestist.

A tejtermékek összesített árindexe szinte változatlan maradt, miután a vaj, sajt, sovány tejpor árnövekedését ellensúlyozta a teljes tejpor árában bekövetkezett csökkenés.

A cukor ára 2,6 százalékot csökkent, reagálva a várható termelési többletre a globális cukortermésben, támogatva India és Brazília erős kibocsátása által.

Jól ellátott gabonapiacok

A FAO frissített előrejelzése szerint a korábban becsültnél valamelyest kevesebb, 2 762 millió tonnányi gabonatermés várható a 2020-as szezonban, ami 2 százalékkal meghaladva a tavalyi mennyiséget történelmi rekordot jelent.

További részletek a FAO FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében olvashatók.