Lidl Beszállítói kézikönyv: különleges vásárlói igényeket kielégítő termékek

Mivel ezeknek a termékeknek a fogyasztása nemcsak trendet követ (paleo, vegán), hanem az egészség fenntartása miatt is fontos (laktózintoleracia, gluténérzékenység), a gyártás során rendkívül körültekintőnek kell lenni. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nagy figyelemmel kíséri, hogy az egyes termékek eleget tesznek-e a szabályoknak.

Laktózmentes termékek

A hatályos szabályok szerint az nevezhető laktózmentes terméknek, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban kevesebb mint 0,1 g/100 g vagy 100 ml, és az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszer jelentős mennyiségű laktózt tartalmaz.

A laktózt a gyártás során bontják le hozzáadott laktáz enzim segítségével. A laktózmentes termékek tápanyag-összetétele ezért nem változik, csak annyiban tér el a normál tejtermékektől, hogy a laktózt bontott formában tartalmazzák, és ezáltal könnyebben emészthetőek.

Gluténmentes termékek

A gluténmentes termékek gluténtartalmára szigorú hazai és uniós szabályok vonatkoznak. Kétféle kategóriát használhatnak a gyártók: gluténmentes vagy nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszer.

Előbbi csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a minősítés alkalmazható a természetes módon gluténmentes termékek esetében is, feltéve, hogy nem téveszti meg a fogyasztót. A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz és a termék egy vagy több, búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keresztezett változataiból származó összetevőből áll, vagy olyan összetevőt tartalmaz, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék.

Biotermékek

Termesztésük során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használhatnak. A termőfölddel szemben támasztott elvárás, hogy legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel. A késztermékek kizárólag vegyszermentes alapanyagok felhasználásával készülhetnek, előállításuk során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni, mint például szaporítóanyagokat. A késztermékek – biozöldség- vagy -gyümölcsalapú levek, lekvárok – sem tartalmazhatnak semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot.

A mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon tanúsítvánnyal).

Csökkentett szénhidráttartalmú termékek

A tápértékjelölést 2016. december 13-tól kötelező az élelmiszereken feltüntetni. Ezek alapesetben az alábbiak: energiatartalom, zsírtartalom, ebből telített zsírsav, szénhidrátok, ebből cukrok, fehérje, só.

Egy uniós rendelet lehetőséget ad az élelmiszerek cukortartalmának jelölésére és kommunikálására: alacsony cukortartalmú (kevesebb mint 5 g/100 g vagy 2,5 g/100 ml határérték), cukormentes (kevesebb mint 0,5 g/100 g, illetve 0,5 g/100 ml mennyiség), hozzáadott cukrot nem tartalmaz (a gyártás során nem használtak mono- és diszacharidot, vagy egyéb édesítő hatású élelmiszert).

Vegán termékek

Az Európai Bizottság 2019-ben kezdte meg a vegetáriánus és vegán élelmiszer jogi fogalmának meghatározási folyamatát. Eszerint vegán élelmiszer, amely nem állati eredetű, és amelynek a feldolgozása és gyártása során nem használtak fel vagy nem adtak hozzá olyan összetevőt (beleértve adalékok, hordozóanyagok, ízesítők és enzimek), feldolgozási segédanyagot, olyan anyagot, amely nem élelmiszer-adalék, de azonos módon és céllal használják fel, mint feldolgozási segédanyagot, feldolgozott vagy feldolgozatlan formában, amely állati eredetű volna.

Szuperélelmiszer (superfood) termékek

A szuperélelmiszerek közé azokat az élelmiszereket soroljuk, melyek tápanyagtartalmuk miatt kiemelkednek a többi közül, ezért más élelmiszereknél kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségre. Természetesek, eredeti formájukban fogyaszthatók, nem tartalmaznak adalékanyagot.

A szuperételek az alábbi tápanyagok forrásai:

  • minőségi fehérje
  • vitaminok
  • ásványi anyagok
  • enzimek
  • antioxidánsok
  • esszenciális zsírsavak
  • aminosavak