Globális szinten tovább drágultak az élelmiszerek

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi, 2%-kal emelkedett augusztus során, amivel az elmúlt fél év legmagasabb szintjét érte el.

Élen a szemes terményekkel, a gabonafélék árindexe 1,9%-kal nőtt júliushoz képest, 7%-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értékét. A kínai kereslettől hajtva a cirok ára 8,6%-ot ugrott, így 33,4%-kal volt magasabban 2019 augusztusához képest. A kukorica 2,2%-kal drágult az iowa-i károk hatása körüli aggodalmak közepette. A nemzetközi rizs árak szintén emelkedtek a szezonális kínálati szűkösség és az afrikai kereslet növekedése okán.

A cukorár-index 6,7%-kal zárt magasabban az előző hónaphoz képest, reagálva a kedvezőtlen időjárás okozta mérsékelt európai és thai termelési kilátások hírére, illetve Kína stabil importkeresletére.

A növényi olajok árindexe 5,9%-kal emelkedett főként a pálmaolaj, illetve a szója, a napraforgó és a repce erősebb jegyzése miatt. A trend tükrözi a termelés várható csökkenését a vezető pálmaolaj-termelő országokban, dacára az erős globális importkeresletnek.

Július óta lényegében nem változott a FAO tejtermékár indexe: a tej és teljes tejpor olcsóbb lett a csendes-óceáni térség exportkészleteinek szezonális megugrása mellett, míg a vaj drágult az augusztusi hőség miatti termelésvisszaesés okozta európai exportpiaci szűkülés miatt.

A húsfélék árindexe szintén tartotta értékét, amivel így is 8,9%-kal múlja alul a tavaly augusztusi szintet, mivel a marha-, szárnyas- és birkahús iránti importkereslet csökkenését ellensúlyozta a sertéshús erős kereslete a kínai piacokon.

Gabonatermelési kilátások

A FAO 25 millió tonnával csökkentette a 2020-as globális gabonatermésre vonatkozó becslését a júliusi előrejelzéshez képest, főként az Amerikai Egyesült Államok potenciálisan alacsonyabb kukoricatermése miatt. Ennek ellenére az érték 58 millió tonnával haladná meg a 2019-es mennyiséget, és ezzel rekordot döntene.

Kiemelkedő kukoricatermés várható Argentínában és Brazíliában, és a globális cirokkibocsátás is 6%-kal nőhet az előző évhez képest. Szintén rekord várható a rizs esetében, amennyiben a termelés eléri a szakértők által becsült 509 millió tonnát.

Részletesebb információ a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében olvasható.

A FAO előrejelzése alapján a gabonafelhasználás is bővül 2%-kal 2 764 millió tonnára. A világ gabonakészletei 1,7%-kal is nőhetnek, meghaladva a 895 millió tonnát a 2021-es szezon végére.

A rizs és szemestermények kereskedelmének bővülésével a globális gabonakereskedelem is várhatóan 441 millió tonnára – vagyis éves szinten 1,6%-kal – növekszik 2020-2021-ben.