Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

A 329 ezer tonnás összes termésmennyiség az előző évivel majdnem megegyezett, a hektáronkénti hozam 23 tonnára nőtt. A zöldségek mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, összesen 1,5 millió tonnát takarítottak be – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2019 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített. Az előzetes adatok alapján a zöldségfélék közül a kisebb területen elvetett csemegekukorica betakarított termésmennyisége 487 ezer tonna volt, 5,4 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A gyümölcsfélék termése ennél is nagyobb mértékben, összességében ötödével csökkent, 728 ezer tonnát szüreteltek a gazdálkodók. A termékcsoporton belül jelentős súlyt képviselő almából 27 százalékkal kevesebb, összesen 498 ezer tonna termett. A csökkenés nemcsak időjárási okokkal magyarázható, hanem az is szerepet játszott benne, hogy 2018-ban rekordtermést takarítottak be – húzta alá a KSH. 2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött, 480 ezer tonnát szüretelhettek a gazdák.

„Idén tavasszal is nagyon jelentős fagykárok (a tavalyinál drasztikusabbak) sújtották az ültetvényeket az extrém májusi esőzés mellett. Magyarországon cseresznyéből a normál termés ötödét, kajsziból negyedét, őszibarackból harmadát, szilvából a felét takarítjuk be (és az almatermésünk is mindössze bő fele a sokéves átlagnak). Ilyen rossz gyümölcstermés utoljára 2007-ben volt. Ez a drasztikus mértékű terméskiesés, vagyis kínálatcsökkenés okozta az árak drasztikus emelkedését. Mindez ráadásul ötvöződött azzal, hogy minden jelentősebb európai gyümölcstermesztő országban voltak jelentősebb fagykárok, így idén az olcsó helyettesítő import is kiesett, ami az árak még erőteljesebb növekedése irányába hatott” – mondta el a Store Insidernek Apáti Ferenc Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának tanszékvezetője.

A paradicsom termését a fejlődési szakaszban a meglehetősen sok csapadék, majd a hűvös időjárás is negatívan befolyásolta, ezáltal a betakarított mennyisége 15 százalékkal, 181 ezer tonnára esett vissza- derült ki a KSH adataiból. A zöldpaprika 2019. évi betakarított összes mennyisége (91 ezer tonna) 6,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Zöldborsóból 88 ezer tonnát termeltek.

Agroforum/Store Insider