Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform zárókonferencia

Az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági- és minőségpolitikai Főosztálya és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2020. november 23-án tartja a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform idei zárókonferenciáját online formában, melynek keretében két munkacsoport munkáját zárják le. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A hivatalos meghívó az online eseményre letölthető itt.

Jelenleg az Agrárminisztérium és a GS1 munkatársai a szektornak összeállított Nyomonkövetési Útmutatón dolgoznak, amit szeptemberben érhetnek el a NÉNYP platformon regisztrált tagok.

A 21. században egyre inkább a fogyasztói bizalom került előtérbe az élelmiszer szektorban. A vásárlók azok felé az élelmiszertermékek felé fordulnak inkább, amelyeknél széleskörű tájékoztatást kapnak annak eredetéről, tartalmáról, az előállítás módjáról és körülményeiről. Ezeknek az információknak az elérhetővé tétele és a magas szintű nyomonkövetés megteremtése nagy kihívás az ellátási lánc szereplőinek – ebben nyújt támogatást a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform (NÉNYP), mely 2015 októberében jött létre az Agrárminisztérium és a GS1 Magyarország együttműködésének köszönhetően.

A Platform a jogszabályi környezet feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, széleskörű kommunikációval segíti a vállalkozásokat a jogszabályi előírásoknak történő megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében.

A NÉNYP korábbi munkacsoportjai (hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, zöldség és gyümölcs) már kidolgozták az adott ágazatra vonatkozó nyomonkövetési útmutatókat. Ezek egységes szerkezetbe foglalt verziója lett a Magyarországi útmutató az élelmiszerek nyomon követésére vonatkozó előírások betartásához című kiadvány, melynek összeállításában aktívan részt vettek mind a NÉBIH és az Agrárminisztérium, mind a hazai piacot meghatározó kereskedők és gyártók munkatársai is.

Az egységesített útmutató bárki számára, ingyenesen elérhető a GS1 Magyarország honlapján:
https://gs1hu.org/szolgaltatasaink/alkalmazas-tamogatas/nyomon-kovetes

A most kidolgozásra kerülő Gabonaalapú- és Édesipari termékek Útmutatója szintén tartalmazni fogja a több hónapnyi együttműködés során kialakított tudásanyagot, mely a nemzetközi tapasztalatokra épül, figyelembe véve a hazai szereplők igényeit és kifejezetten a gyakorlati megvalósításhoz szükséges támogatást biztosítja a vállalkozások számára.

A NÉNYP Zárókonferenciájára 2020. november 23-án kerül sor az Agrárminisztériumban, melynek keretében az Élelmiszergazdasági- és minőségpolitikai Főosztály képviselője és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. munkatársa közösen számolnak be a gabonaalapú- és édesipari termékek élelmiszer nyomon követéséről és az elmúlt időszak munkájáról.

A munkacsoportok tagjai között szerepelnek a hatóság, a szakmai szervezetek és az üzleti vállalkozás képviselői is. A regisztrált munkacsoporti tagok külön e-mailben is kapnak értesítést az elkészült anyagokról és ennek kapcsán folyamatosan várjuk megtisztelő szakmai véleményüket az info@nenyp.hu e-mail címre!